Tips inför fjällvandringen

Att ge sig ut på en fjällvandring kan vara fantastiskt, ja helt underbart. Men det kan också bli en helvetesupplevelse om vädret är kass och du inte har rätt utrustning.

Första gången man ska ut och fjällvandra är det svårt att veta vad man behöver i form av kläder och utrustning. Oftast tar man med sig för mycket och då kan vandringen bli en mardröm när rygg, axlar och nacke värker på grund av ryggsäckens vikt.

Friluftskläder

När du ska välja kläder för vandringen så kan du googla på vandringskläder, men använd hellre ordet friluftskläder. Du får fram ett mycket större urval med ordet friluftskläder. Jag har också ett tips här. Kolla in Jägarlivs hemsida. Jägarliv har allt inom friluftskläder, både för den tuffa fjällvandringen och promenaden med hunden.

Vilka kläder du behöver för din vandring beror på vilken tid på året det är. Men tänk på att det kan bli riktigt kallt, regnigt och blåsigt i fjällen även på högsommaren. Det kan till och med komma snö i våra nordligaste fjäll mitt i sommaren.

Det som tillhör grundutrustningen är föjande:

  • Skaljacka – En ofodrad jacka som står emot blåst och klarar av lättare regn. Jackan ska vara så pass rymlig att du får plats med en tjockare tröja under.
  • Friluftsbyxor – Vindtäta byxor med förstärkningar på knän och över rumpa. Helst vattenskyddade. Gärna byxor med avtagbara ben om vädret blir riktigt varmt.
  • Underställ – Tröja och långkalsonger gärna i merinoull. Värmer skönt och transporterar bort fukt från huden.
  • Strumpor – Också strumporna får gärna vara i merinoull. Merinoull har den egenskapen att plaggen inte luktar så mycket svett. Bra om man ska vara iväg en hel vecka.
  • Lager-2 – Ovanpå undertröjan behöver du ibland ha ytterligare en tröja. En fleecetröja har rätt egenskaper för att passa på vandringen.
  • Mössa och vantar – En bra mössa och ett par handskar är bra att ha med. Just för att det kan bli kallt i fjällen.
  • Kängor – Ska du genomföra en fjällvandring där du bär full packning och ska övernatta i naturen, så måste du ha bra kängor. Ofta kan det vara stenigt i fjällen och då får du rätt stöd från ett par kängor. Tänk på att gå in kängorna ordentligt innan fjällvandringen. Att få skoskav är ingen höjdare.

Om igen, kolla in Jägarliv som har allt inom friluftskläder.